sunnuntai 12. elokuuta 2007

Shokeeraavaa

Vuonna 1994 ilmestyi System Shock, joka pisti FPS/ Rope/ Seikkailupelit uuteen uskoon. Viiden vuoden päästä ilmestyi jatko-osa, joka ei mielestäni päässyt aivan edeltäjänsä tunnelmaan mutta oli silti varsin mainion tekele. Varsinkin ensimmäinen osa oli niiiiiin kova juttu aikanaan, että se on jäänyt todella mahtavana kokemuksen mieleen. Kun muutama vuosi sitten rupesi kuulumaan huhuja saman porukan kehittelemästä uudesta Shock pelistä, on uutta tulokasta odotettu siitä asti todella innolla.

Kyseessähän on siis BioShock, jonka pitäisi ilmestyä elokuun 24. päivä (Xbox360 ja PC:lle). Pelin lähtöasetelma on vähintäänkin kiinnostavan omaperäinen. Pelastaudut lentokoneonnettomuudesta meren keskellä pienelle majakkasaarelle. Majakasta löytyy sukelluskello, jonka avustuksella pelaaja laskeutuu valtavaan, kupolin peittämään, merenalaiseen kaupunkiin Raptureen. Rapture on Andrew Ryanin utopistinen luomus, jonka oli tarkoitus olla paikka, jossa ihmiskunnan kerma voi vapaasti kukoistaa. Ryanin visio Rapturesta oli ultimaalisen kapitalistinen ja individualistinen – paikka jossa eliitti voi ”saavuttaa itselleen, muiden sijasta”. Ja kuten arvata saattaa, niin metsäänhän se homma meni. Rapturessa eletään 50-luvun loppuhetkiä ja rappio hallitsee ja päivän sanana on geenimanipulaatio, sisällissota ja yleinen hulluus.

Tiedemiehet tekivät merenpohjalta löydöksen, aineen joka ristittiin ADAMiksi. ADAM mahdollistaa kehon ja mielen muokkaamista ja oli syy Rapturen ajautumiseen sotaan ja rappioon. Tästä päästäänkin kahteen jokaiseen peliin törmänneelle varmasti tuttuun hahmoon: Little Sisteriin ja Big Daddyyn. Nopein tapa (mutta Isukin takia ei varmastikkaan helpoin) tapa saada suuret määrät ADAMia on listiä pieni lapsonen. Pelkästään tämä jo nostaa mieleen sellaisia kysymyksiä ja ristiriitoja (vaikka kyseessä tosiaankin vain peli), että uskon tästä kehkeytyvän mielenkiintoisen kokemuksen. Varsinkin kun Rapturea on kehuttu arvosteluissa todella tunnelmalliseksi luomukseksi, jossa "siellä olon" tunne on todella vahva.

Tämän enempää en ole juoneen viitsinyt perehty ettei tule spoilattua itseään. Ja sitten päästäänkin taas vaikeimpaan asiaan, eli mikä versio sitä nyt pitäisi hommata. Julkaisija Take-Two lupautui aikanaan julkaisemaan pelistä Collector's Editionin mikäli nettiadressiin saataisiin 5000 nimeä. Ei mennyt kuin muutama tunti, että määrä oli kasassa ja parin päivän päästä listssa oli lähemmäksi 20 000 nimeä (meikäläinen mukana luonnollisesti). Joten CE saatiin siis kauppoihin. Muutama nettikauppa (esim discshop.fi) tarjoaa pakettia ennakkotilattavaksi ja hinta asettunut 80-90 euron välille PC versio parikymppiä halv
emmalla.


Paketti sisältää:

  • Komeaan pelitkoteloon pakatun pelin
  • Making of DVD
  • Soundtrack CD
  • 14 cm Big Daddy figuuri! (kuva oikealla)



Itse olen aina ollut heikkona kaikenlaisiin erikoisversiohin. Huono puoli niissä on, että jos ulkomailta tilailee, niin tullin setä/täti helposti kiinnostuu ja mahdollinen säästö hukkuu tullimaksuihin ja alveihin. Joten jos tuohon boksiin tulee hurahdettua tarvii se varmaan hommailla kotosuomesta. Toisaalta taas lempikauppani play-asia tarjoaa normiversiota sopuisaan noin 38 euron hintaan (lopusta löytyvillä koodeilla pari euroa vielä pois). Tässäpä vasta pulma. Veikkaan että tulee taas sorruttua tyhmyyksiin, mutta saas nyt nähdä.

Loppuun vielä play-asian alennuskuponkeja:
DE-ALT-AKA 5 dollarin alennus yli 30 dollarin ostoksesta (voimassa 23. elokuuta)
DE-ALT-AKB - 10 dollarin alennus yli 60 dollarin ostoksesta (voimassa 23. elokuuta)
HE-JEM-DSA - 5 dollarin alennus yli 50 dollarin ostoksesta (voimassa 31. elokuuta)
SA-CDB-UDS - 10 dollarin alennus yli 100 dollarin ostoksesta (voimassa 31. elokuuta)

Kannattaa ehdottomasti käyttää hyväkseen jos meinaa jotain tilailla!


Lisäilyä: Videoarvostelu
5 /5 arvostelumenestys jatkuu

Ei kommentteja: